Monday, October 8, 2007

staden

På vägen hem är det en kille som inte pröjsar på bussen. Han glider snyggt längst bak i bussen.

Chauffören ser honom och vänder sig bakåt och ropar åt honom, men får bara svaret ” det är inte dit problem”. Vilket ju är helt sant, men busschauffören är uppeldad nu och säger ”Jag kör inte förens du har stämplat!”

Så sitter vi där och minuterna går. Folk börjar bli stressade och skriker till honom att han måste köra. Men han kör inte utan upprepar att killen måste hoppa av. Folk går fram till honom men han vägrar. Någon säger.

”Kan inte du kasta av honom?”

Någon annan.

Släng av fjortisen.

Vi är en minoritet som gormar saker som.

Det är chauffören som skall köra, det är inte upp till honom att agera polis. Kör nu för fan!

Någon annan ropar på polis.

Till sist springer en tjej fram och gör ett sista försök att få honom att köra och därefter går hon mot bussens bakdel och frågar högt.

”Vem är det som inte har betalat?”

En annan kvinna kommer efter och säger.

”Vi kastar ut honom tillsammans”

Hon ser ut som en jävla lägervakt och har någonting vidrigt i ögonen.

Den första Tjejen har i alla fall fått syn på killen och skriker till honom

” Betala nu då vi andra blir ju ståendes här!!

”Jag har inga pengar svarar han”

Hon skriker.

”Men skaffa pengar, jobba eller låna av dina kompisar eller va fan som helst!”

Men det räcker killen traskar ur bussen med kommentaren.

”Jag får väl klippa en bil då”

Så är det i det sköna isolerade folkhemmet skall man göra ”rätt” för sig. Annars skall man fan inte med på båten. Att vi hela tiden måste göra rätt för oss och att dom hela tiden tjänar på det verkar folk ha glömt. Dom är så jävla bittra, isolerade och stressade att det blir lättare att sparka neråt. Precis så som makthavarna vill ha det.

Dom nitiska jävlarna. Dom som inte för sitt liv kan se mellan fingrarna för de hårt uppsatta reglerna är bland de värsta jag vet. Vi skulle kunna hjälpa varandra så jäkla mycket, börja stödja varandra och slippa så mycket misär, misstänksamhet och isolering just genom att stå upp för varandra och inte för det samhälle av lönearbete utsugning och isolering som vi alla försöker överleva i.

Busschauffören, gör ett misslyckat försök att förklara läget. Västtrafik förlorar pengar blablabla. Man måste betala bla bla bla.

Han har sänkt dagen för flera av oss i bussen. Slängt en massa onödig energi på något som han enkelt hade kunnat undvika och som kanske hade gjort dagen lite enklare för den där unge snubben utan pengar men icke.

Mitt förtroende för innevånarna i den här regionen dalar. Fan också.

No comments: